Esszenciális zsírsav
Az esszenciális zsírsavak (EFA’s – essential fatty acids) „jó” zsírok, melyek esszenciálisak minden sejt számára és kritikus szerepet játszanak az immun-, a szív-és ér- valamint az idegrendszer működésében. Esszenciálisnak nevezzük őket, mert testünk nem képes előállításukra, ezért aztán étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani bevitelüket. Sajnos mindennapi ételeink nem tartalmaznak elegendő esszenciális zsírsavat, mivel az esetek többségében kivonják az ételekből.
A zsírsavak omega-3 családja a sötét leveles zöldségekben, a dióban, a lenmagban és a lenmagolajban, hidegvízi halfajtákban – lazac, tonhal, pisztráng, óriási laposhal és szardínia – egyaránt előfordul.
Az omega-6 család elsősorban zöldségek olajában található meg, mint pl. a szójabab, kukorica, és a sáfrány.
Mivel az úgynevezett „jó zsíroknak” számos pozitív táplálkozástani hatása van, az aktív életmódot élők gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését. Az esszenciális zsírsavakakat ritkán használták, mivel nemigen értették szerepüket. Azonban sokak számára meglepő módon kimutatták, hogy csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét, így tehát mára gyorsan népszerűvé vált nem csupán a sportolók, hanem azok körében is, akik életminőségüket szeretnék javítani.